A homoktövis bogyó története

A homoktövis eredete, hogyan jutott el a homoktövis a világ összes tájára, a homoktövis Magyarországon.

Ez a fantasztikus, csipkebogyóhoz hasonló, narancssárga színű gyógynövény már az ókorban is ismert volt, Pilnius két évezreddel ezelőtt már írt értékes tulajdonságairól.
A kínaiak mint gyógyászati szert, a tibetiek mint gyógyszert alkalmazzák. Finnországban és Németországban hagyományosan üdítőitalt, kompótot, dzsemet és likőrt készítenek belőle, míg Oroszországban lekvárkészítéshez használják. Magyarországon is egyre többen termesztik, valamint állítanak elő belőle különböző készítményeket.

Homoktövis bogyóA homoktövis bogyó a kínaiak szerint minden gyógynövény királynője. A mongolok és a tibetiek is évezredek óta használják és tisztelik csodás gyógyerejét, melyet a testre és a lélekre fejt ki. A szakemberek szerint a homoktövis egyszerűen mindenre jó.
Akik kipróbálták már valaha, fogyasztották a homoktövis gyümölcsének levét, magját vagy a belőle készült őrleményt, azok tapasztalhatták, hogy valóban számtalan egészségügyi probléma ellen hatékony.

C-vitamin tartalma rendkívül magas, a citroménak tízszerese.
A homoktövis bogyó a gyógyszergyártásban is fontos szerepet tölt be, fekélyek, nehezen gyógyuló sebek kezelésére használt készítmények alapanyagként alkalmazzák.
Napjainkban az egyik legértékesebb gyógynövény.

Háromezer éve homoktövis

Az egyik legrégebben alkalmazott gyógynövény Tibetben a homoktövis, melyet az egészség kincsestárának is neveznek. Többen használják, mint a ginzeng gyökeret.
Az i.e. 11. századból származó tibeti leírásban, a Shi Bu Idianban is beszámolnak a homoktövis bogyó gyümölcsének gyógyhatásairól. A kínai császárokat már többezer évvel ezelőtt is ezzel gyógyították.
A legenda szerint Dzsingisz Kán hadserege is homoktövis olajat fogyasztott a jobb erőnlét és állóképesség érdekében. Hippokratész írásaiban szintén találunk hivatkozásokat a homoktövisről, melyet gyomorproblémák ellen alkalmaztak.

Homoktövis bogyóAz ókori görögök lovaikat etették a homoktövis gyümölcsével az Olimpia előtt, hogy a maximumra fokozzák azok fizikai erőnlétét és csillogóvá varázsolják az állatok szőrét. Innen ered a homoktövis görög elnevezése is: hippos (ló), pheas (fényes).

A szlávok napjainkban is sokmindenre használják a homoktövis termését és olaját. Kirill, aki megalkotta a szláv ábécét, homoktövis olajjal gyógyította a sebesülteket és a betegeket. Tőle később a kozákok is átvették ezt a mintát és nemcsak a sebek kezelésére, de a gyümölcsöt az erőnlét és az általános egészségi állapot javítására is használták.

A szibériai vadászok is kedvelik kissé savanykás ízét és frissítő hatását, ezért szívesen fogyasztják a gyümölcsöt, melyet szibériai ananásznak neveznek. Brezsnyev is gyakran fogyasztott homoktövis olajat, mivel az alkohollal szemben is védi a szervezet sejtjeit. Sőt az űrhajósok speciális diétájában is helyet kap a homoktövis immunerősítő és roboráló hatása miatt.

Skandináviában és az északi vidékeken az egyik legértékesebb téli gyümölcs a homoktövis. Európában sokkal később, alapos kutatások és vizsgálatok után kezdték el gyógyászati célokra használni.

Termék Rendelés
Kattintson ide, ha döntött már a minőségi Táplálék kiegészítők mellett, és rendelne.
Betegség Táblázat
Kattintson ide, ha betegségek szerint csoportosítva szeretné átnézni a termékeket.

Vissza a Tetejére Megnézem az Árakat

2009 - 2018 © Minden jog fenntartva » Az oldalon lévő szövegek, képek és más tartalmak másolása jogi következményekkel jár.